Test brzeszczotu do wyrzynarek Wolfcraft 3546

Wolfcraft w swojej ofercie posiada specjalistyczne brzeszczoty do wyrzynarek przeznaczone specjalnie do cięcia po wąskich łukach. Oznaczono je liczbą „3546”.

Brzeszczot Wolfcraft 3546 wykonano całkowicie ze stali narzędziowej HCS, co oznacza, że jest on narzędziem jednorodnym materiałowo. Brzeszczot jest przeznaczony do obróbki drewna miękkiego, płyt stolarskich, wiórowych oklejonych tworzywem, tworzyw sztucznych itp. Specjalnością Wolfcrafta 3546 jest cięcie po ciasnych łukach. Dlatego testowany brzeszczot jest wąski (wysokość – 5,6 mm) i ma grubość 1,2 mm. Jego korpus jest utwardzony, dzięki czemu nie wygina się na boki w czasie cięcia po łukach. Narzędzie wyposażono w zęby

o dużym kącie natarcia. Są hartowane i bardzo ostre. Na grzbiecie brzeszczotu wykonano dodatkowe ostre, delikatniejsze uzębienie (o bardzo małej podziałce) ułatwiające cięcie po ciasnych łukach i jednocześnie przeciwdziałające zakleszczaniu się narzędzia w czasie takich operacji. Warto tu zwrócić uwagę, że długość uzębienia głównego to 75 mm, a grzbietowego – 40 mm, przy całkowitej długości narzędzia wynoszącej 100 mm.

Podczas redakcyjnych testów brzeszczot Wolfcraft 3546 napędzaliśmy wyrzynarką KRESS 650 SPS o mocy 650 watów i suwach wynoszących 3200 min-1. Najpierw wycinaliśmy ciasne łuki w laminowanej płycie meblowej, a następnie tę samą operację powtórzyliśmy na dość grubej desce sosnowej z dużą ilością żywicy, która – jak wiadomo – znacznie – utrudnia obróbkę drewna. Obie próby materiałowe wypadły pomyślnie, nie dochodziło podczas nich do zakleszczania się narzędzia i przy tym otrzymaliśmy dość czyste krawędzie po przecięciu. Jakość cięcia oceniamy w skali 6-stopniowej na 4. Nasze próby pokazały, że brzeszczotem Wolfcraft 3546 bezproblemowo wykonamy bardzo wąskie łuki w różnych materiałach drewnianych. Dlatego ich dokładność kształtowa w wypadku testowanego narzędzia zależy tylko od naszych umiejętności dokładnego prowadzenia wyrzynarki.

ZOBACZ TAKŻE
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments